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Mr. Shayne Kuhaneck, Acting Technical Director 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
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Norwalk, Connecticut 06856-5116 
 
Re: Financial Instruments—Derivatives and Hedging (Topic 815): Codification Improvements 
to Hedge Accounting (File Reference No. 2019-790) 
 
Dear Mr. Kuhaneck:  
 
We are pleased to provide comments on the Board’s proposal to amend the Codification in order 
to make improvements to the hedge accounting guidance.  
 
We generally agree with the proposals. However, we believe that additional clarification on 
certain aspects of the proposed guidance, especially on distinguishing between hedged risk and 
forecasted transactions, would improve understandability and ease application of the guidance. 
Our detailed responses to the Questions for Respondents are contained in the attached Appendix. 
   
We would be pleased to discuss our comments with the FASB staff. Please direct questions to 
Gautam Goswami at (312) 616-4631 or Tim Kviz at (703) 245-8685. 
 
Very truly yours, 
 

 
 
BDO USA, LLP 
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Appendix  
 

Question 1: Do the amendments in this proposed Update clarify and improve the guidance 
in Topic 815? If not, please explain which proposed amendment or amendments do not 
clarify and improve the guidance and why. 
 
Overall, we agree that the amendments in this proposed Update clarify and improve the guidance 
in Topic 815; however, we have the following suggestions for the Board’s consideration:  
 
Issue 1: Change in Hedged Risk in a Cash Flow Hedge: 
A) The amendments propose that if an entity identifies that the hedged risk has changed, it should 
begin assessing hedge effectiveness using the revised hedged risk as of the date that the change 
was identified. As indicated in BC55 of the proposal, that date may not necessarily be the date 
on which the hedged risk changed. As such, for simplicity purposes, we suggest that entities also 
be allowed to assume that the hedged risk changed immediately following the date the hedge 
relationship was last assessed to be highly effective. In other words, the assessment of hedge 
effectiveness assumes the hedged risk was revised at the beginning of the quarter instead of 
trying to identify a specific date in that quarter as the date of change. This also minimizes the 
possibility of permitting hedge accounting for hedges that no longer qualify as highly effective 
(e.g., if an entity identified the revision at the end of a period and determines that the hedge 
relationship is no longer highly effective, it is likely that the hedge relationship was not highly 
effective during a portion of that period as well). 
 
B) The proposal indicates that when assessing prospective hedge effectiveness with the revised 
hedge risk, the instrument used to estimate changes in the value of the hedged risk should be on 
the basis of market data as of the inception of the hedging relationship. It would be helpful if the 
proposed guidance were clarified to address whether the hypothetical derivative should be 
constructed assuming the revised hedged risk in effect since hedge inception, which may not be 
reflective of the facts, or whether the hypothetical derivative should be constructed retaining 
the prior hedged risk until the date the revised hedged risk is identified, and with the revised 
hedge risk thereafter. We note that entities that currently apply regression generally run a 
combined regression using a singular data set for the hypothetical derivative for both the 
retrospective and prospective assessments of effectiveness; therefore, this suggested 
clarification would be helpful for those entities. Further, since the hypothetical derivative 
method under paragraphs 815-30-35-25 to 35-29 does not use the term “market data” and those 
paragraphs have not been revised, it would be helpful if the Board provides the context for 
inclusion of this term when assessing hedge effectiveness with the revised hedge risk.  
 
C) We suggest that the requirements for an addendum in the circumstances described in 
implementation paragraph 815-30-55-1Q be provided in the main recognition and measurement 
sections of Subtopic 815-30 as well, rather than solely in the implementation guidance. We 
believe that implementation guidance should be reserved for requirements already existing in the 
recognition and measurement section and not for establishing new requirements. Further, we 
suggest that it be specifically mentioned whether the addendum (and the related hedge 
assessment) should be documented contemporaneously with the change as indicated in the 
implementation examples.  
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D) We observe that paragraph 815-30-55-96A, reproduced from current guidance, indicates that 
if at any time during the hedging relationship the entity determines that “it is no longer probable 
that any of the forecasted transactions in the series will occur by the date (or within the time 
period) originally specified, it must terminate the original hedging relationship for each of those 
specific nonprobable forecasted transactions (even if the forecasted transaction will occur within 
an additional two-month period of time after that originally specified date)”. However, we note 
that paragraph 815-30-55-1T of the proposed changes to the hedging guidance indicates that 
“transactions with undocumented hedged risks identified as hedged transactions should be the 
same as the forecasted transactions documented at hedge inception. They should be those 
transactions that fulfill the shortfall in transactions that occurred with the documented hedged 
risk within the originally specified time period plus an additional two-month period, if 
applicable, in accordance with paragraph 815-30-40-4”. Example 26 (proposed paragraph 815-30-
55-161) illustrates the application of the proposals in paragraph 815-30-55-1T. We suggest there 
be specific discussions in the final guidance (or basis thereof) comparing the “two-month period” 
guidance in paragraph 815-30-55-96A with the Examples 26. We think that would be helpful in 
clarifying the intent of the proposed amendments and understanding why paragraph 815-30-55-
96A is not in conflict with the Examples 26 but are complementary to each other.  
 
E) We observe that the fact pattern in paragraph 815-30-55-150 is silent on whether the July 
forecasted purchases of 1,000 bushels are also hedged. We believe that expanding the example 
for when the July forecasted purchases are also hedged would be helpful in understanding how 
the guidance is to be applied when there is a shortfall in the June hedge. For example, if the 
shortfall can be adjusted from the July purchases, it could consequently result in a shortfall for 
the July hedge and so forth (i.e., a “chain reaction” of shortfalls). We request clarity in this 
regard.  
 
F) The amendments in this proposed Update would require forecasted transactions hedged in a 
group to prospectively share the risk exposure for which they are being hedged at inception and 
on an ongoing basis. While acknowledging the discussions in basis paragraphs BC57 to BC59, we 
question whether it is necessary to monitor whether the risk exposure is shared on an ongoing 
basis, considering that the hedge effectiveness test would addresses the risk of continuing with 
an ineffective hedge.  With changes in hedge risk permitted and the use of hindsight, this is an 
additional burden that does not appear to provide a clear benefit.  That is, if the hedge 
relationship is highly effective, it is unclear what drives the need for an additional test. Further, 
considering that at inception, the group must share the same risk exposure it is unlikely that 
potentially offsetting risk exposures would be aggregated together and hedged on a net basis 
subsequently as discussed in paragraph BC59. 
 
Issue 2: Contractually Specified Components in Cash Flow Hedges of Nonfinancial Forecasted 
Transactions 
G) In regard to the clarification in paragraph 815-20-25-15B for hedges of certain nonfinancial 
forecasted transactions, we suggest that the Board specify whether the assertion of occurrence 
of physical settlement of the contract is probable should be included in the hedge designation 
document. Further, whether that assertion can be for the notional amount hedged if that amount 
is less than the total contractual amount.  
 
H) The proposed amendments in paragraph 815-20-25-22E would require that the pricing formula 
that includes the contractually specified component must determine the price of the nonfinancial 
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asset. We believe that the Board should clarify or provide indicators on what is the threshold for 
that determination (i.e., how to assess whether that contractually specified component 
“determines” the price of the nonfinancial asset). 
 
 
Question 2: Are the proposed amendments operable? If not, which proposed amendment or 
amendments pose operability issues and why? 
 
Please see application suggestions in our responses to the other Questions in this Appendix. 
 
Question 3: Should other changes related to the proposed amendments be made to clarify 
the intent of the proposed amendments? 
 
See our responses to Question 1 above.  
 
Additionally, we believe it would be useful to preparers and auditors to include a comprehensive 
example addressing application of the proposed guidance to ”you-pick-‘em” debt (where an entity 
has the option to select any tenor of LIBOR e.g., 1-mo LIBOR, 3-mo LIBOR, 6-mo LIBOR, or the 
prime rate as the interest rate at each interest reset date) addressing the concepts of best 
estimate, revised hedged risk, and forecasted transactions. Illustrations of applying that guidance 
to ”you-pick-‘em” debt where the overall LIBOR index (instead of a specific tenor) is initially 
being hedged, contrasted with hedging a specific LIBOR tenor (as well as if the interest rate 
subsequently elected is the prime rate), may provide greater clarity in applying the proposed 
guidance.   
 
An entity may decide to hedge the LIBOR index instead of a specific tenor of LIBOR (e.g., 3-mo 
LIBOR) for an ”you-pick-‘em” debt because the entity cannot assert that 3-mo LIBOR always would 
be the chosen rate over a 5 year hedge term, even though it can assert that interest bearing debt 
is probable of being outstanding over that term. In that case, if the entity can only assert that 
the 3-mo LIBOR would be the chosen rate over year 1 of a 5 year hedge term, but hasn’t yet 
decided on whether they will use any other LIBOR tenor for the remaining 4 years, it is not clear 
whether an entity could prospectively assess hedge effectiveness using the 3-mo LIBOR as its then-
best estimate of the hedged risk for the entire 5 year hedge term, or whether they would be 
required to assess all contractually available LIBOR tenors in determining whether the hedge is 
expected to remain highly effective prospectively over its entire term.   
 
Question 4: Would any of the proposed amendments require special consideration for 
private companies that are not financial institutions and not-for-profit entities (except for 
not-for-profits entities that have issued, or are a conduit bond obligor for, securities that 
are traded, listed, or quoted on an exchange or an over-the-counter market)? If so, which 
proposed amendment or amendments would require special consideration and why? 
 
We observe that if the hedged risk is revised, the proposals do not to provide private companies 
and not-for-profit entities with relief, similar to the timing relief provided in the amendments in 
Update 2017-12,1 to delay the reassessment of their hedged risk best estimate because it believes 
that the relief would be unnecessary. For example, in basis paragraphs BC22 through BC24, the 

                                              
1 Derivatives and Hedging (Topic 815): Targeted Improvements to Accounting for Hedging Activities 
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Board notes that management would know immediately if it refinanced its debt and is now paying 
interest at a different interest rate. While we agree with the basis discussions, we also note that 
Update 2017-12 acknowledges that many private company stakeholders stated that they lack the 
resources to complete the required hedge documentation and initial and subsequent effectiveness 
assessments in a timely manner. In addition, many private companies do not have quarterly 
reporting requirements. We think that the same considerations may also apply to the requirement 
to reassess the hedged risk, and therefore, would not object if the Board provided timing relief 
similar to that discussed in BC184 and paragraph 815-20-25-142 of Update 2017-12. That is, not 
to reduce the minimum frequency (quarterly) of the reassessment that must be performed under 
the proposals, but only defer the timing of the performance of those assessments. 
 
Question 5: Should entities use a method documented at hedge inception to identify hedged 
transactions using hindsight or should another approach be used? Please explain why. If you 
support another approach, please explain that alternative. 
 
Considering that the proposal allows relief in designating the hedged transaction more broadly 
than the hedged risk, we are unsure why entities should be required to document the hindsight 
identification method at hedge inception instead of identifying the eligible transactions when a 
shortfall subsequently occurs. The basis paragraph BC40 of proposals itself provides “The Board 
believes that hindsight identification methods should be reasonable but could vary with the nature 
of an entity’s business, its hedging relationships, and risk management strategies. Accordingly, 
the proposed amendments in paragraph 815-30-35-45A place no explicit limitations on the 
attributes of the forecasted transaction that can be the basis for an entity’s hindsight 
identification method.” Therefore, so long as entities do not change the nature of the hedged 
transactions identified at hedge inception when applying hindsight, we are unsure why they should 
be required to document, and consequently be bound by, the hindsight identification method at 
inception.  
 
However, if the proposal is retained, we recommend more clearly articulating why the use of 
hindsight is not in conflict with the guidance that an entity cannot designate the last 15,000 units 
sold in a given period as the forecasted transactions, as discussed in paragraph BC35.  
 
Question 6: Is transition guidance needed for entities that may have applied the change in 
hedge risk guidance to hedges of foreign exchange risk or credit risk or both in reported 
financial statements? 
 
We are not aware of entities that may have applied the change in hedge risk guidance to hedges 
of foreign exchange risk or credit risk or both in reported financial statements. 
 
Question 7: Do you agree with the specific considerations for transition for the proposed 
amendments? Are other transition provisions needed related to:  
 

a. The proposed amendments that would require that an entity consider only the 
designated hedged risk in the prospective assessment of hedge effectiveness for 
hedges within the scope of the change in hedged risk guidance  

b. The proposed amendments on the subsequent assessment of hedge effectiveness 
when a change in hedged risk is identified? 
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We have not identified the need for other transition provisions but acknowledge that preparers 
and users may have additional input, including as it relates to transition disclosures.  
 
Question 8: Do you agree with the proposed effective dates? If the proposed amendments 
were effective for all public business entities for fiscal years beginning after December 15, 
2020, and interim periods within those fiscal years and for all other entities for fiscal years 
beginning after December 15, 2020, and interim periods within fiscal years beginning after 
December 15, 2021, would entities have sufficient time to implement these amendments if 
a final Update is issued in the first half of 2020? 
 
We defer to preparers in this regard.  
 


