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Via email to director@fasb.org 
 
Ms. Hillary H. Salo, Technical Director 
File Reference No. 2022-ED400 
Financial Accounting Standards Board 
801 Main Avenue 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Re: Chapter 5 – Recognition and Derecognition 
 
Dear Ms. Salo: 
 
We appreciate the opportunity to respond to the Board’s exposure draft on the portion of 
the conceptual framework addressing recognition and derecognition of an item in the 
financial statements. 
 
Overall, we support the conceptual framework project. In our view, the Board is not 
significantly altering the concepts for recognition and derecognition in this chapter, but 
rather clarifying them.  
 
Our detailed responses and suggestions to the Questions for Respondents are contained in 
the attached Appendix. 
 
We would be pleased to discuss our comments with the FASB staff. Please direct 
questions to Jin Koo at (214) 243-2941 or Adam Brown at (214) 665-0673.  
 
Very truly yours, 
 

 
 
BDO USA, LLP 
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Appendix 

Question 1: Do you agree that an item must satisfy all three criteria in paragraph 
RD5 concurrently to be recognized in the financial statements? If not, why? Do you 
agree that the criteria in paragraph RD5 are necessary and sufficient as recognition 
criteria? 
 
We generally agree with the Board’s view that an item must satisfy all three criteria in 
paragraph RD5 concurrently to be recognized in the financial statements. However, in 
our view, the Board is not changing the criteria around recognition, but rather providing 
clarification. As an example, reliability, a fundamental qualitative characteristic in the 
superseded Concepts Statement 2, is incorporated into the criterion of faithful 
representation in this proposal.  
 
We also generally agree that the criteria in paragraph RD5 are necessary and sufficient as 
recognition criteria. Paragraph RD3 states “[r]ecognition is the process of incorporating 
an item in financial statements of a reporting entity as […] or [a] distribution to owners.” 
The phrase “distribution to owners” may limit the scope of distributions that could occur, 
by excluding distributions and contributions to non-owners (for example, a charitable 
contribution by a for-profit entity to a related not-for-profit entity). Accordingly, we 
recommend that the phrase “to owners" be removed or broadened.  
 
In addition, recognition can occur when there is a change in the composition of the 
reporting entity either through acquisition, merger or by becoming the primary 
beneficiary of a variable interest entity (VIE). Therefore, we recommend that a reference 
be added to Chapter 2 on the reporting entity in paragraph RD5. 
 
Question 2: Do you agree that the qualitative characteristic of relevance is 
adequately captured in the definitions and measurability criteria, as explained in 
paragraph BC11? If not, why? 
 
We agree.  
 
Question 3: Are there circumstances in which an item may meet the definition of an 
element (as defined in Chapter 4, Elements of Financial Statements, of this Concepts 
Statement) but does not meet the measurability or faithful representation criteria? 
Please describe those circumstances and provide a specific example or examples. 
 
Theoretically, an item could meet the definition of an element but not be measurable in 
a representationally faithful way. As an example, internally generated in-process 
research and development (IPR&D) could meet the definition of an asset but not be 
reliably measured, depending on how an appropriate measurement attribute is 
determined (e.g., an entry vs. exit price). In this regard, the Board’s project on the 
measurement chapter of the conceptual framework may have further implications for 
recognition and derecognition. 
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Question 4: Do you agree that derecognition occurs when an item fails to meet any 
one of the recognition criteria in paragraph RD5? If not, why? 
 
We generally agree with the Board that derecognition occurs when an item fails to meet 
any one of the recognition criteria in paragraph RD5. However, the Board may need to 
address derecognition when there is a change in the composition of the reporting entity. 
That is, individual assets and liabilities can meet the recognition criteria in paragraph 
RD5, but the previously constituted reporting entity no longer controls those elements, 
for instance when a subsidiary is deconsolidated, or a spinoff occurs.  
 
Additional Comment 
 
Paragraph C8 states “disclosure of an amount […] is not recognition.” However, we note 
there are inconsistencies between the Codification and this paragraph C8. As an example, 
ASC 810-10-45-12 states “[…] recognition should be given by disclosure or otherwise” 
when consolidating a subsidiary on a lag. As such, the Board may wish to consider a 
project to identify any additional inconsistencies of this nature in the Codification and 
whether amendments are necessary to resolve them.  


