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November 11, 2024  

Via email to director@fasb.org 

Mr. Jackson M. Day, Technical Director 
Financial Accounting Standards Board 
801 Main Avenue 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 

Re: Compensation—Stock Compensation (Topic 718) and Revenue from Contracts with 
Customers (Topic 606): Clarifications to Share-Based Consideration Payable to a Customer (File 
Reference No. 2024-ED300) 

Dear Mr. Day: 

We appreciate the opportunity to respond to the Board’s exposure draft. Overall, we support the 
Board’s proposal to clarify the accounting treatment for share-based consideration payable to a 
customer.  
 
We agree with the Board’s proposal to incorporate performance targets based on customer 
purchases into the Master Glossary term performance condition for share-based consideration 
payable to a customer and the related amendments. We believe certain minor clarifications to the 
proposed guidance would improve operability and we have questions about how to apply the 
constraint on estimating variable consideration in certain scenarios. We have described our 
suggestions and our questions in our responses to the Questions for Respondents in the attached 
Appendix. 
 
We would be pleased to discuss our comments with the FASB staff. Please direct questions to 
Jennifer Kimmel at (203) 905-6284 or Angela Newell at (214) 689-5669. 
Very truly yours, 
 
 

 
BDO USA, P.C. 
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Appendix 
Question 1: Do you agree with the amendments in this proposed Update that would 
incorporate performance targets based on customer purchases into the Master Glossary term 
“performance condition” for share-based consideration payable to a customer? Are the 
proposed amendments clear and operable? Would the revised definition improve the 
operability of the guidance and capture the complete population of share-based 
consideration that vests on the basis of customer purchases? Please explain why or why not.   

We agree with the proposed amendments that would incorporate performance targets based on 
customer purchases into the Master Glossary term performance condition for share-based 
consideration payable to a customer. We believe the amendments are generally clear and operable 
and would capture the known population of such awards.  
 
To improve clarity and operability, we suggest revising the following excerpt from the performance 
condition definition and the last sentence of paragraph 718-10-35-1D as follows: 
 

• For share-based consideration payable to a customer that is not in exchange for a distinct 
good or service (or that is in exchange for a distinct good or service and can but results in 
a reduction of the transaction price in accordance with paragraph 606-10-32-26) … 

 

Question 2: In addition to customer purchases, do you agree with the proposed amendments 
that would incorporate performance targets based on purchases by parties that purchase the 
grantor’s goods or services (its customer’s customers) into the Master Glossary term 
“performance condition”? Are the proposed amendments clear and operable? Please explain 
why or why not. 

We agree with the proposed amendments that would incorporate performance targets based on 
purchases by parties that purchase the grantor’s goods or services (its customer’s customers) into 
the Master Glossary term performance condition. The proposed amendments are consistent with 
the Revenue Transition Resource Group (TRG) discussions on consideration payable to a customer 
in which most TRG members supported the view that an entity’s customers include those in the 
distribution chain. As written, we believe the proposed amendments are generally clear and 
operable. 
 
However, to improve clarity and operability, we suggest revising paragraph 718-10-15-5A as 
follows: 

• Share-based consideration payment awards granted to a customer (or to other parties that 
purchase the grantor’s goods or services from the customer) shall be measured and 
classified in accordance with the guidance in this Topic (see paragraph 606-10-32-25A) and 
reflected as a reduction of the transaction price and, therefore, of revenue in accordance 
with paragraph 606-10-32-25 unless the consideration is in exchange for a distinct good or 
service. If share-based payment awards are granted to a customer (or to other parties that 
purchase the grantor’s goods or services from the customer) as payment for a distinct good 
or service from the customer, then the grantor an entity shall apply the guidance in 
paragraph 606-10-32-26. 
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Question 3: Do you agree with the proposed amendments that would remove the accounting 
policy election for forfeitures in paragraph 718-10-35-1D for share-based consideration 
payable to a customer that includes a service condition? Are the proposed amendments clear 
and operable? Please explain why or why not. 

We agree with the proposed amendments that would remove the accounting policy election for 
forfeitures in paragraph 718-10-35-1D for share-based consideration payable to a customer that 
includes a service condition. This amendment would improve consistency between the application 
of Topic 718 measurement principles to share-based consideration payable to a customer and the 
general principles of Topic 606 that require estimation of variable consideration. As written, we 
believe the proposed amendments are clear and operable. 
 
Question 4: Should grantors that have previously made an entity-wide policy election to 
estimate forfeitures for nonemployee share-based payment awards, including share-based 
payment awards granted to customers, be permitted to make a one-time change upon 
transition to account for forfeitures as they occur? Please explain why or why not. 

We would not object to permitting grantors that have previously made an entity-wide policy 
election to estimate forfeitures for nonemployee share-based payment awards, including share-
based payment awards granted to customers, to make a one-time change upon transition to account 
for forfeitures as they occur without assessing preferability under Topic 250, Accounting Changes 
and Error Corrections.   
 
Question 5: Are the proposed amendments that would clarify that the guidance in Topic 606 
on constraining estimates of variable consideration does not apply to share-based 
consideration payable to a customer clear and operable? Please explain why or why not. 

We generally agree with the proposed amendments that would clarify that the revenue constraint 
does not apply to share-based consideration payable to a customer. Requiring application of the 
constraint to those awards would be duplicative because an entity would apply two layers of 
probability in its estimate of one contract’s transaction price. In addition, requiring application of 
the constraint could result in some awards being included as a reduction in revenue even if they 
are not probable of vesting. In the scenario that we think is most common, that is, awards vest as 
purchases are made and the arrangement includes no other forms of variable consideration, 
application of the proposed guidance will result in a more operable outcome. That is, entities will 
recognize an amount of revenue that is consistent with the general principles in Topic 606. 
 
However, we note the proposed amendments could create certain conceptual inconsistencies and 
additional complexities. Specifically, the proposed approach requires an entity to separate the 
estimation of variable consideration from constraining that estimate, which is inconsistent with 
the discussion in paragraph BC215 of ASU 2014-09.  Consideration paid to a customer is part of the 
total arrangement consideration, and the constraint must be applied in total to the amount of 
revenue recognized, as acknowledged in paragraph BC 221 of ASU 2014-09.  Because Topic 606 
requires application of the constraint to the entire contract price, the amendments could 
unnecessarily complicate the estimate of variable consideration in situations where another form 
of variable consideration in addition to share-based consideration payable to a customer is present. 
We recommend that the Board clarify, either by revising proposed paragraph 606-10-55-88C or 
adding language to the basis for conclusions, how the guidance on constraining estimates of variable 
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consideration should be applied when an additional form of variable consideration is present in the 
contract. 
 
Question 6: Would the proposed amendments reduce diversity and improve the decision 
usefulness of a grantor’s revenue information? Please explain why or why not. 

We agree that the proposed amendments would reduce current diversity in practice in determining 
whether a performance target based on customer purchases is a service condition or a performance 
condition. We defer to investors and other financial statement users on the decision usefulness of 
that information. 
 
Question 7: The proposed transition requirements would allow grantors to apply the proposed 
amendments on either a modified retrospective basis or a retrospective basis (unless 
impracticable). Would the information required to be disclosed under each proposed 
transition method be decision useful? If not, why not and what transition method would be 
more appropriate and why? Are the proposed transition requirements operable? Please 
explain why or why not. 

We agree the proposed transition requirements are operable. We defer to investors and other 
financial statement users on whether the required disclosures will provide decision-useful 
information.  
 
Question 8: How much time would be needed to implement the proposed amendments? Should 
the effective date for entities other than public business entities be different from the 
effective date for public business entities? Should early adoption be permitted? Please 
explain why or why not. 

We do not expect a significant amount of time to be required for most entities to adopt the 
proposed amendments. Consistent with recent ASUs with similarly narrow scopes, we recommend 
one year for public entities and two years for private entities. A private entity may require 
additional time to transition under the retrospective approach. For example, a private entity may 
need time to complete or obtain estimates that were not required previously. We recommend 
permitting early adoption of the amendments.  
 
 


