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Via email to director@fasb.org 
 
Susan M. Cosper  
Technical Director 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
PO Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Re:  Clarifying the Definition of a Business (File Reference No. 2015-330)  
 
Dear Ms. Cosper:  
 
We are pleased to provide comments on the Board’s proposal to clarify the definition of a business 
within Topic 805.    
 
We note this proposal represents a middle ground between the two definitions that have preceded 
it in Statement 141(R) and EITF 98-3.  In our opinion, this is accomplished primarily by softening 
the emphasis of a “market participant” perspective and also through introducing a screen based 
on the value of the acquired assets.  We are supportive of the intended cost savings that will 
result from fewer acquisitions being accounted for as businesses, such as a reduction in the 
number of valuations that will be necessary to remeasure liability-classified contingent 
consideration agreements each period.   
 
We believe a few refinements are needed in the final standard, including additional guidance to 
determine when certain contracts are considered a process or an input, given the emphasis that 
the exposure draft places on a “substantive process.”  We also have included several other 
recommendations in our responses to the questions in the Appendix. 
 
We would be pleased to discuss our comments with the FASB staff. Please direct questions to 
Adam Brown at (214) 665-0673 or Ken Gee at (415) 490-3230. 
 
Very truly yours, 
 

 
BDO USA, LLP 
 
  

mailto:director@fasb.org
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Appendix  
 

Question 1: Do you agree that to be a business a set of assets and activities must include, at 
a minimum, an input and a substantive process that together contribute to the ability to 
create outputs? If not, what other alternatives would you suggest? 
 
We agree with the proposed definition of a business, subject to the clarifications suggested below. 
 
Question 2: Paragraphs 805-10-55-5A through 55-5D provide guidance on determining 
whether a set contains an input and a substantive process that together contribute to the 
ability to create outputs. Are the criteria appropriate, and would they be operable in 
practice? If not, why? 
 
We generally agree that the criteria are appropriate and operable, but we have several 
recommendations for clarifying the final guidance. 

805-10-55-5A: We suggest the Board clarify what is meant by “resources” in subparagraph (b)(2) 
(for example, natural resources).  As drafted, “resources that could be developed to provide 
outputs” doesn’t appear to add value. Rather, it seems only to recharacterize the examples in 
(b)(1) and (b)(3). 
 
Additionally,  we suggest the Board edit this paragraph as follows to emphasize the importance of 
the organized workforce as described in BC 21: 

When a set does not have outputs (for example, an early stage company that has not 
generated revenues), the set would have both an input and a substantive process that 
together contribute to the ability to create outputs only if it includes an organized 
workforce… 

 
805-10-55-5C: Paragraph 16 of the Basis for Conclusions states the Board’s intent is to provide 
unbiased guidance regarding whether a transaction involves a business or asset(s). However, 
paragraph 805-10-55-5C includes prescriptive guidance on certain inputs to exclude from the 
analysis, and therefore seems to indicate a bias toward asset accounting. We suggest expanding 
the discussion in paragraph 805-10-55-5C to distinguish between contracts (inputs) and those 
processes which are necessary to be applied to the contracts (processes) to generate outputs. For 
example, the language should distinguish between a lease contract (input) and a property 
management system (process). As currently drafted, the language may be interpreted to mean 
both the inputs and the related processes should be excluded from the analysis.   
 
805-10-55-5D: Paragraph 26 of the Basis for Conclusions indicates significant judgment will be 
required “to distinguish between when the service provided through the contractual arrangement 
is applying a process to another input in the set and when the contractual arrangement is itself an 
input.” We believe the guidance in paragraph 805-10-55-5D should be strengthened to indicate 
how the assessment should be performed, narrowing the need for “significant judgment.”  Indeed, 
it seems to represent a shortcoming of the proposal to emphasize the importance of a 
“substantive process” when distinguishing assets from businesses, but then to offer no guidance on 
how to discern when a contractual arrangement is a substantive process.  
 
In addition, we recommend the Board more clearly distinguish between an “employee” (as used in 
subparagraph (a) of paragraph 805-10-55-4A and in paragraph 805-10-55-5D) and “organized 
workforce” (as used in subparagraph (b) of paragraph 805-10-55-4A and in paragraphs 805-10-55-
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5A through 55-5D). As currently worded,  subparagraph (b) of paragraph 805-10-55-4A may be 
interpreted to mean that an organized workforce itself represents a process, but we believe the 
Board intends an organized workforce to be considered an input.  
 
805-10-55-5C and 55-5D: We suggest the Board clarify that contracts discussed in paragraph 805-
10-55-5C are those which generate revenues or cash inflows for an entity, whereas contracts 
discussed in paragraph 805-10-55-5D are those which generally result in expenses or cash outflows 
for an entity. That is, outbound cash flows may be an indicator of when a contract is a process 
rather than an input. 
 
Question 3: Would the proposed guidance be operable without the criteria in paragraphs 
805-10-55-5A through 55-5D? Why or why not? 
 
We believe the criteria in paragraphs 805-10-55-5A through 55-5D are necessary for the proposed 
model to be operable. Further, we recommend including a flowchart in the final ASU to depict the 
decision model, similar to other recent standards such as ASU 2015-02.1   
 
Question 4: Paragraph 805-10-55-9 provides that the presence of more than an insignificant 
amount of goodwill may be an indicator that an acquired process is substantive. Do you 
think this indicator is appropriate and operable? Why or why not? 
 
We do not object to the inclusion of this indicator, as similar guidance has existed for some time.  
However, we do not view this indicator as critical to reaching a conclusion. 
 
Question 5: Do you agree with the changes proposed to the definition of outputs? That is, do 
you agree that for purposes of evaluating whether a transferred set is a business, outputs 
should be focused on goods and services provided to customers? If not, why? 
 
We agree with the proposed definition of outputs. 
 
Question 6: Paragraphs 805-10-55-9A through 55-9C specify that if substantially all the fair 
value of the gross assets acquired is concentrated in a single identifiable asset, the set is 
not a business. Is it appropriate to include such a threshold, and would it be operable? If not, 
why? 
 
We believe the threshold included in paragraphs 805-10-55-9A through 55-9C is appropriate and 
operable, and will assist entities in the determination of whether a set is a business or an asset 
purchase.  
 
However, we suggest the Board clarify whether or not an entity should determine whether an in-
process research & development (IPR&D) asset has alternative future use prior to performing the 
analysis in paragraphs 805-10-55-9A through 55-9C. In other words, if acquired IPR&D would not 
qualify as a recognized asset outside of a business combination, should an entity consider it to 
have zero fair value upon acquisition for purposes of the “screen”?  Our sense is that the focus is 
on the value of the IPR&D, regardless of whether it will be recognized as an asset or an expense. 
 
Further, we recommend elevating the first sentence of BC37 to paragraph 805-10-55-9A of the 
final standard in order to clarify that the relative fair value analysis should contemplate gross 

                                              
1 Amendments to the Consolidation Analysis 
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assets acquired, not net assets or total consideration paid.  Refer to our response to Question 11 
for additional comments on this concept.   
 
Question 7: The threshold in paragraph 805-10-55-9A also applies to a group of similar 
identifiable assets. Would the identification of a group of similar identifiable assets be 
operable? If not, why? 
 
We believe application of the threshold in paragraph 805-10-55-9A to a group of similar 
identifiable assets is reasonable.   
 
As it applies to commercial real estate, we believe clarification would be helpful regarding 
whether ground leases (when the acquirer becomes the lessee), which are generally classified as 
intangible assets, should be combined with or separated from the related leasehold improvements 
(e.g., buildings and other structures), which are classified as tangible assets.  If the ground lease 
is considered an intangible asset, it appears the ED will reach different conclusions under 
paragraph 55-9A for the purchase of a building subject to a ground lease compared to the same 
building being situated on owned property. 
 
Further, we request the Board clarify whether assets subject to capital leases should be classified 
as intangible or tangible assets for purposes of this evaluation. While paragraph 805-10-55-9C(a) 
indicates in-place leases would be considered intangible assets, it’s unclear whether “in-place 
leases” includes capital leases.  
 
Lastly, we recommend clarifying whether a right-of-use asset under the forthcoming Leases 
standard will be considered tangible or intangible, and whether a distinction exists between 
finance and operating leases for this purpose. 
 
Question 8: Will the proposed guidance reduce the cost and complexity of applying the 
definition of a business? Why or why not? 
 
We do not expect the proposed guidance to reduce the cost and complexity of initially applying 
the definition of a business because the proposed model is slightly more complex than the current 
model.   
 
However, because the proposed guidance would result in fewer acquisitions being accounted for 
as business combinations, and more being accounted for as asset acquisitions, some simplification 
will result.  For example, fewer valuations will be necessary to remeasure liability-classified 
contingent consideration agreements each period.   
 
Question 9: How much time would be necessary to adopt the amendments in this proposed 
Update? Should early adoption be permitted? Would the amount of time needed to apply the 
proposed amendments by entities other than public business entities be different from the 
amount of time needed by public business entities? 
 
We propose an effective date for all entities for periods beginning after December 15, 2016, with 
early adoption permitted, including early adoption for financial statements of private companies 
which have not yet been made available for issuance. 
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Question 10: Do you agree that the amendments in this proposed Update should be applied 
prospectively to any transaction that occurs on or after the date of adoption, and do you 
agree that there should be no explicit transition disclosure requirements? Why or why not? 
 
We agree that the amendments should be applied prospectively to any transaction that occurs on 
or after the date of adoption, and that there should be no explicit transition disclosure 
requirements. We believe current GAAP disclosures regarding assets and businesses acquired will 
continue to be sufficient. 
 
Question 11: Do the examples in paragraphs 805-10-55-51 through 55-88 clearly illustrate 
the application of the proposed guidance? Why or why not? 
 
We agree with the addition of detailed examples to the implementation guidance.  We 
recommend the following to improve the clarity and organization of the examples: 

• Include an index of the examples prior to paragraph 805-10-55-52 to indicate which 
industry and which paragraph of the guidance each example is addressing. 

• Consider expanding some of the examples to include various outcomes.  For example, in 
Case A, consider demonstrating how the accounting treatment would differ if ABC 
determined the in-place leases did have significant fair value.   

• Ensure consistency of naming of example entities used throughout examples (for instance, 
in Cases B and E, the acquirer is alternately referred to as “Pharma Co.” and “Big 
Pharma”).   

• Case F – clarify in paragraph 805-10-55-70 that Company B paid consideration to Company 
A in exchange for the distribution rights. Otherwise, that arrangement might be 
understood as simply an executory contract instead of a purchase transaction. 

• Case G – in paragraph 805-10-55-73, replace the phrase “all of the manufacturing 
equipment and processes required…” with “any of the manufacturing equipment and 
processes required…” 

 
In addition, the examples in Case A (paragraphs 805-10-55-52 through 55-55), Case H (805-10-55-
76 through 55-83) and Case I (805-10-55-84 and 55-85) help illustrate the application of the 
proposed guidance with respect to the real estate industry.  However, the Board should consider: 

• Indicating whether below-market leases should be included in gross assets for purposes of 
the evaluation in paragraphs 805-10-55-9A through 55-9C.  Paragraph 37 of the Basis for 
Conclusions is clear that the screen is applied with respect to total assets, not to total 
consideration paid or net assets so that debt (e.g., a mortgage on a building) and “other 
liabilities” won’t skew the analysis.  However, it is unclear why a lease would be treated 
differently in the analysis based on whether it is above or below market, i.e., whether it 
represents an asset or a liability.   

• Including additional examples in the final guidance given the likely impact on transactions 
in the real estate industry. For instance, we believe diversity in practice may exist under 
the current guidance with respect to certain sale-leaseback transactions.   An example of 
a sale-leaseback transaction between an acquirer and an owner-operator (i.e., where no 
previous lease existed) as well as an example where a seller terminates the existing lease 
prior to the sale and concurrently enters into a new lease with the acquirer may help to 
eliminate future diversity in practice in similar transactions. 
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We also believe the Board should revise and expand Case J (paragraphs 805-10-55-86 through 55-
88) to clarify it and better communicate how the guidance is to be applied to transactions in the 
oil and gas industry. 

• The example in paragraph 805-10-55-86 states that the assets Company Y acquired include 
drilling equipment. In the scenario described, it seems unlikely that Company Y would 
have acquired drilling equipment because the property is producing oil, and it appears that 
in order to operate the acquired properties Company Y must have acquired the pumping 
equipment needed to extract the commodities from underground. We recommend that the 
Board revise the example accordingly. 

• We believe Case J contains a misapplication of current GAAP. Paragraph 805-10-55-87 in 
the Exposure Draft describes the acquired mineral interests as “intangible assets.” 
However, ASC 805-20-55-37 states that acquired mineral interests are tangible assets:  

Particular use rights may have characteristics of tangible, rather than intangible, 
assets. For example, mineral rights, defined as the legal right to explore, extract, and 
retain at least a portion of the benefits from mineral deposits, are tangible assets. An 
acquirer should account for use rights based on their nature. 

We recommend that the Board correct this error. Further, when the mineral interests are 
appropriately considered tangible assets, then the next question would be whether the 
mineral interests, equipment and gathering system are different major classes of tangible 
nonfinancial assets (paragraph 805-10-55-9C, subparagraph (e)). We believe they are not. 
Therefore, it appears that whether the acquired set in Case J is a group of similar 
identifiable assets or a business would hinge on whether the mineral interests, equipment 
and gathering system (a) could be recognized and measured as a single identifiable asset in 
a business combination and (b) whether they are attached to and cannot be physically 
removed and used separately from other tangible nonfinancial assets without incurring 
significant cost (paragraph 805-10-55-9B). With respect to criterion (a), if the acquirer 
uses the full cost method, the condition would be met. If the acquirer uses the successful 
efforts method, practice may vary. In any event, we do not think the accounting method 
used by the acquirer should affect whether an acquired set is assets or a business. With 
respect to criterion (b), we think the condition would be met. Therefore, we think that in 
Case J substantially all of the fair value of the gross assets acquired is concentrated in a 
group of similar identifiable assets and the acquired set is not a business.  

• In the oil and gas industry, rather than acquiring 100% interests in oil and gas properties, it 
is common to acquire less than 100% undivided interests in properties. Further, sometimes 
the properties are operated by the seller, sometimes the seller has non-operated interests 
(i.e., the properties are operated by another interest owner), and sometimes a 
combination of these situations exists (i.e., some of the acquired properties are operated 
by the seller and some are non-operated interests). We recommend that the Board add an 
example that addresses the application of the guidance in these situations. 

• Acquisitions occur in the oil and gas industry where (a) substantially all of the fair value of 
the gross assets acquired is not concentrated in a group of similar identifiable assets, (b) a 
large portion of the acquired set, when viewed in isolation, would be an asset (rights to 
drill on unevaluated land), and (c) a small portion of the acquired set, when viewed in 
isolation, would be a business. We recommend that the Board add an example that 
addresses the application of the guidance in these situations. 
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Question 12: Do the changes to the Master Glossary create any unintended consequences? 
 
We agree with the changes to the Master Glossary and do not foresee any unintended 
consequences. 


